De FC interviews: @Sportzeloot (winnaar NK Voetbalquiz)

Interviewen op z’n FC’s. Vragen, stellingen, alles. Vandaag @Sportzeloot, de schrik van alle quiz-organisatoren. Gisteren eerste geworden op het NK Voetbalquiz (350 deelnemers). Zelfverklaard cijferfetisjist, overtuigd cultuurhater en de ronkende motor achter @NUsport. FC zegt: FREE SPORTZELOOT!

‘Hebben nu al zin om de NOS-equipe af te drogen’

1. Onze standaard openingsvraag. Zoenen met Jack van Gelder of Johan Derksen. Je moet kiezen!

Grappig hoe snel je als interviewer je krediet kunt verspelen. Is er niemand anders te vinden om je homo-erotische fantasieën op te projecteren? Maar goed, snel deze proloog overleven. Ik ga voor Johan Derksen, omdat ik er nooit van droomde om te werken bij de NOS en wel bij VI. Realiseer je wel dat je lezers wegjaagt als je zo doorgaat.

2. Organisatoren van sportquizzen zouden me moeten betalen i.p.v. buitensluiten. Ze mogen dankbaar zijn dat ik me niet overal voor opgeef, want als ik me kwaad maak, kaap ik met gemak alle prijzen.

Nou, het is nooit makkelijk om een quiz te winnen of de eindstrijd te bereiken. Gisteren bij het NK voetbalquiz waren de verschillen bizar klein, de finale was een loterij. Je moet er maar net op komen welke oud-Feyenoorders in Hoorn zijn geboren of welke spelers hebben deelgenomen aan zowel het WK 1938 als het WK 1950. Ik vind het wel jammer, en dan heb ik het over een lager niveau, als organisatoren stoppen met een quiz als we een paar keer achter elkaar hebben gewonnen, bijvoorbeeld de School voor Journalistiek in Utrecht, die altijd een sportquiz voor sportjournalisten organiseerde. Maar een zegereeks op het NK voetbalquiz zie ik niet gebeuren, daarvoor is de concurrentie gewoon te sterk. Quizmastodonten Roderick Smal (@rodericksmal) en Bas Schreurs (@Bazzie88) en het VI-team van Harry Hamer (hopelijk snel op Twitter) zullen ons – Rypke en ik – vermoedelijk zeven van de tien keer verslaan. Gisteren was het millimeterwerk, de top 5 deed niets voor elkaar onder. 

michelabbink
En weer een prijs opgehaald…

3. Je mag nog maar 3 twitteraars volgen. Welke doe je?

1. @RypkeBakker. Bizarre feitenkennis, maar dat is logisch voor een Nederlands kampioen. Iemand die alle rugnummers van de WK-selectie van Oranje van 1994 uit zijn hoofd kent en op kan lepelen wie de doelman van Bolivia was op datzelfde WK kan niets fout doen bij mij.

2. @DuBlanqeBogarde. Vroeger wilde ik puur ‘functioneel’ volgen. Alleen sportnieuws. Maar dankzij ‘DBB’ (op niet al te lange termijn vragen mensen aan Winston of hij een variant is op DuBlanqeBogarde, zo’n fenomeen is het inmiddels) ben ik van dat beleid afgestapt. Hij koppelt ‘los-uit-de-heup-schiet-tweets’ aan goede theorieën en komt met geinige scoops. Weet nu al dat zijn boek een succes wordt, NS Publieksprijs 2014 is vergeven. Hopelijk komt er geen scheurkalender en een mok, dat is zo kitsch.

3. @JoostNederpelt. Voor het algemene nieuws (dat ik anders niet mee krijg), ironische opmerkingen en ook wel sportfeitjes, met name Formule 1, een van mijn favoriete sporten. Pure allrounder.

4. De Graafschap wordt kampioen van de eredivisie zodra…

Alleen nog clubs uit Doetinchem mogen deelnemen aan de eredivisie of als de Chinezen ons land over veertig jaar bezetten. Die Mao hield wel van boeren, dus waarschijnlijk worden alle topspelers dan verplicht om te tekenen voor De Graafschap en krijgen alle andere clubs geen toestemming om de titel te veroveren. Hoewel ik uit de Achterhoek kom, heb ik trouwens nul affiniteit met deze club, laat dat gezegd zijn.

5. Vrouwen zijn minderwaardig in sportquizzen.

Nee! Om dat te bewijzen ga ik in februari het officieuze NK wielerquiz winnen met Diana Kuip. Hebben nu al zin om de NOS-equipe af te drogen, haha. Zal ze leren om minder wielrennen uit te zenden. En als we verliezen, is het haar schuld.

6. Wat is het tofste FC shirt?

Het shirt van Telstar dat ze ongeslagen zijn in Europees verband sinds 1963. Symboliseert het FootballCulture-gevoel, voetbal is belangrijk, maar er luchtig mee omgaan nog belangrijker. Bovendien een statistiek waar je u tegen zegt, Real Madrid en Manchester United dromen van zo’n balans.

7. Lady Gaga of De Nachtwacht?

Dit is als kiezen tussen verslagen worden door middelbare scholieren bij een voetbalquiz en het missen van de Champions League-finale vanwege het uitvallen van de elektriciteit. Gelukkig ben ik sinds ik werd terechtgewezen op de redactie omdat ik niet wist wie Lady Gaga is op de hoogte van het bestaan van deze muzikant, zodat ik in elk geval kan ingaan op deze vraag. Aangezien ik betere oren heb dan ogen en dus meer last zal hebben van Miss Gaga, kies ik voor De Nachtwacht.

8. Welke YouTube-clip moet iedereen gezien hebben?

Ik kijk heel vaak naar samenvattingen van legendarische WK-wedstrijden op YouTube. Mijn favoriete duel aller tijden is Argentinië-Roemenië uit 1994. De gouden generatie Roemenen triomfeerde met 3-2, als kind van zeven zag ik dit ’s nachts live en ik raakte voor de rest van mijn leven verslingerd aan voetbal. Vooral de treffer na 6.40 minuten in dit filmpje is meesterlijk, de mooiste WK-goal ooit (klik voor het filmpje). 

michelabbink2

9. Boeren stinken!

Waarom denk je dat ik geëmigreerd ben naar een ‘plastic’ plaats als Hoofddorp? Inderdaad, volgende vraag.

10. Zeg eerlijk, 1312 of 666?

Duidelijk 666, met een boulevardlengte voorsprong. Ik vind het treurig, maar op een of andere manier ook heel grappig, dat 666 de teletekstpagina is waarop vaak het nieuws staat dat iemand in de sportwereld is overleden. Of de dode een trap na krijgt. Met 1312 heb ik weinig affiniteit, behalve dat het ooit bijna het wereldrecord was op de 10.000 meter schaatsen en het ’t geboortejaar is van Ryan Giggs.

11. Mijn favoriete dictator is…

Sepp Blatter, omdat Pol Pot en Idi Amin worden overschat. Pot zou de hele potindeling op het WK nóg minder democratisch hebben aangepakt, dat voel je op je klompen aan. En het zou bij Amin niet zijn opgekomen om überhaupt te overleggen met het uitvoerend comité van de FIFA, hij zou meteen de toss hebben vervangen door Russische roulette, en dan heeft een ploeg meteen een numeriek nadeel. Dan kun je beter Seppje hebben, ook goed voor de acceptatie van alzheimerlijders.

12. Wie moet er als eerste van tv af. Johnny de Mol of Viggo Waas?

Ik snap waar je heen wil…Koning Voetbal. Heel goed dat de voetbalquiz aan populariteit wint, gezien de kijkcijfers. Natuurlijk is het niveau niet hardcore, maar met autistenvragen jaag je alleen maar kijkers weg. Een politiek correct antwoord? Ik kan moeilijk anders, ik hoop op een uitnodiging voor een volgende reeks en als ze nog iemand zoeken om vragen te maken….Waas weet iets meer dan De Mol, dus die mag blijven.

13. Mooie getallenreeksen > mooie vrouwen.

Een 3’tje op het totoformulier. Dat drie Formule 1-coureurs daags voor de allesbeslissende Grand Prix (1997, Jerez) tot op de duizendste dezelfde tijd klokten in de kwalificatie is echt wel vergelijkbaar met een mooie vrouw.

14. Gun ons een moeilijke theorie over een overschatte voetballer.

Gun me de kans om hier een ode aan het voetbal te brengen in plaats van een theorie af te steken (‘als de massa een voetballer onderschat vindt is hij eigenlijk helemaal niet onderschat en eigenlijk juist overschat’). In geen enkele andere sport kunnen beperkte spelers uitgroeien tot iconen van hun tijd. Het beste voorbeeld is Toto Schillaci. Stond niet eens in het stickerboek voor het WK 1990, maar werd wel mooi topscorer op dat toernooi. Mensen die hem niet hebben zien voetballen, beschouwen hem op basis van dat feit als een grotere speler dan Giannini, Vialli en Mancini, wat echt onzin is. In zijn tijd wist iedereen heus wel dat Schillaci eigenlijk er niet zo veel van bakte, maar nu worden zijn daden overschat. Over vijftig jaar wordt hij in één adem genoemd met andere legendarische doelpuntenmakers die wél altijd scoorden. Dat is het mooie van voetbal; niets is te voorspellen, leve de overschatte voetballer.

15. Het nepste aan FootballCulture is dat ze…

Is ‘nep’ straattaal voor iets positiefs of zo? Kan me namelijk niet voorstellen dat ik iets negatiefs moet zeggen over jullie. Oké dan: het is bijzonder jammer dat er nog geen shirt is om René van Rijswijk te eren. Liep keurig 1 op 30 (inclusief de oefenpotjes tegen amateurs), als een degelijke Prius.

16. Ik weet veel shit, maar …… weet meer!

Heel veel mensen, al is het maar op deelgebieden. Het moeilijkste is om van alles een beetje te weten. Maar in dat opzicht hoef ik voor de ‘puntje, puntje, puntje’ die je net opsomde in de vraag alleen maar te verwijzen naar de heren die ik aan het begin van het interview noemde.

Lees ook de andere FC Interviews:

3. @Voetbaladvocaat
2. @Rene_GGH
1. @DuBlanqeBogarde


Posted

in

by

Tags:

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.