De FC Interviews (9): Sjoerd Mossou

Interviewen op z’n FC’s. Vragen, stellingen, alles. @SjoerdMossou is o.a. keeper, NAC-supporter en AD-journalist. Heeft nog nooit(!) een column geschreven waar FootballCulture het mee oneens was. Nogal bizar want we zijn het vaak met niemand eens.

‘Totale chaos. Inferno. Extase. Classic Avondje NAC.’

1. Zoenen met @Willem Vissers of Ronald Waterreus? Je moet kiezen!

Jezus. Als jullie nou met @Arno Vermeulen aan waren komen zetten, had ik het wel geweten. Willem en Ronald zijn Limburgers hè. Die zoenen erg matig, dat is algemeen bekend. Ik kies voor Waterreus, want hij is een keeper, net als ik. Keepers begrijpen elkaar.

2. De B-side staat in Deventer.

Er is maar één echte B-Side hè. Die staat in Breda. Of stond, want de ware B-Side stond aan de Beatrixstraat. Die was ruiger en rebelser dan de huidige, en vetter dan die in Deventer. Dat gare beton mis ik nog elke dag. In dat opzicht ben ik wel jaloers op die gasten van Go Ahead Eagles. De Adelaarshorst is het cultste stadion van Nederland. Eerlijk is eerlijk.

Op de Copacabana in Rio de Janeiro.
Op de Copacabana in Rio de Janeiro.

3. Je mag nog maar 3 twitteraars volgen. Welke doe je? 

@DuBlanqeBogarde In werkelijkheid een doodnormale jongen op sportschoenen. Matige voetballer ook. Op twitter een fenomeen.

@peterRdeV Altijd een irritant pedant meninkje. Over godbetert alles. Vind ik lachen.

@HomesofFootball Stuart Roy Clarke is de beste voetbalcultuurfotograaf ooit.

4. Breda is het Buenos Aires van Nederland.

Haha. Totaal niet. Breda is klein, charmant, kneuterig en een tikkeltje conservatief. NAC is, gek genoeg, veel volkser dan de stad zelf. Buenos Aires is echt alles tegelijk. Groots en meeslepend, mooi en lelijk, warm en koud, ruig en romantisch. Het is Londen, Madrid, Parijs, Bogotá en Rio ineen. Qua voetbalstad bestaat er niets beters dan Buenos Aires. Al die clubs en stadions; niet normaal. Ik ben laatst acht dagen met mijn beste vrienden geweest. We willen heel snel nog een keer.

5. Wat is het tofste FC shirt?

‘Sepp. No Love’. Mooie print, fijn statement.

sepp-sjoerdmossou

6. Sommige journalisten onderschatten dat de pen machtiger is dan het zwaard.

Gaan we poëtisch doen, jongens? Ja, de pen kan best machtig zijn, maar dat ligt niet zozeer aan journalisten. Clubs, trainers, voetballers: ze nemen het allemaal zo godvergeten serieus. Voetbal is nu eenmaal een media- en entertainmentwereldje. Dat enorme vergrootglas hoort erbij. Laat het van je afglijden, zou ik zeggen, en besef altijd dat je er zelf deel van uitmaakt. Weet je bij welke club ze dat het beste begrijpen? Bij Bayern München. Dat is de meest open topclub ter wereld. Nooit bang. Het is FC Hollywood, maar toch staan ze heel dicht bij de mensen. Zo hoort het.

7. Je gelukkigste/meest extatische voetbalmoment ooit.

De 2-2 van Ton Lokhoff tegen Ajax in 1994, in de laatste seconde. NAC was een jaar daarvoor gepromoveerd, Ajax was Europese top, met alle grote namen. Het was een reguliere competitiewedstrijd, niet eens oneindig belangrijk. Maar toen Lokhoff scoorde, sprong iedereen als een stel hitsige konijnen op elkaar. Totale chaos. Inferno. Extase. Classic Avondje NAC.

8. Een alcoholverbod in het NAC stadion zou ten koste gaan van het resultaat.

Zeker. En al helemaal ten koste van het operationeel resultaat.

9. Wie vind je het vetste: DJ Tiësto, Grad Damen of onze held Extince?

@Tiësto is jeugdsentiment. Die draaide plaatjes in de Spock toen ik 16 was. Een heel klein Bredaas kutdiscotheekje was dat. Tijs was destijds een stuk minder bekend dan Wanny van Gils. Dat is nu wel anders.

10. Capo’s met megafoons zijn raar.

Ik hou er niet van. Dat hele tifo-gedoe hoeft van mij niet zo, ik hou van publiek dat puur en intens de wedstrijd beleeft, met gevoel voor de eigen (club)cultuur . Geluid is mooi, maar waarom mag het soms niet even stil zijn in een stadion? Nederlanders die heel geforceerd Argentijnen proberen na te doen: dat trek ik vrij slecht.

12. Kroegcultuur > voetbalcultuur.

Kroegcultuur=voetbalcultuur!

13. Als je een NAC-tattoo zou moeten nemen… wat zou je dan zetten?

Een portret van Gerard den Haan (http://www.bndestem.nl/sport/2.2645/de-onversaagde-held-van-de-b-side-1.906658) uit de tijd dat hij nog lang haar had. Op mijn rug. Heel groot. En dan  ‘Samson’ erboven in van die lelijke Gotische letters.

(foto via wijzijnvoetbal.nl)
(foto via wijzijnvoetbal.nl)

14. Wat zou je doen als je een weekje CEO van FootballCulture mocht zijn?

Een lange reis maken langs obscure Poolse uitvakken – en daarna alle bonnetjes declareren.

15. Doe ons 3 carnavalsnummers uit/van Kielegat (Youtube) waar je een polonaise op doet.

Ik doe niet aan polonaise. Nooit. Het is een groot misverstand dat je carnaval niet kunt vieren zonder polonaise. Ik hou heel erg van carnaval, maar ik schijt op polonaises, Prins Carnaval en de Raad van Elf. Ook heel erg: mensen die ‘alaaf’ zeggen. Ach, laat ook maar. Ik leg het nog wel een keer uit.

(Oh ja, om het extra ingewikkeld te maken: Polonaise Hollandaise van Arie Ribbens is weer wél een wereldnummer.)

16. Voetbalclubs zijn commerciële bedrijven. Daarom moet belastinggeld nooit naar voetbalclubs gaan.

Voetbalclubs zijn commerciële bedrijven, maar het zijn óók culturele instellingen. Clubs vormen een belangrijk sociaal-emotioneel bindmiddel in een stad of regio.Voetbalclubs zijn voor heel veel mensen gewoon enorm belangrijk. Dat neemt niet weg dat ze zichzelf moeten bedruipen, maar ze hebben nu eenmaal wat meer krediet dan Janssen Assurantiën uit Sliedrecht. Ik vind dat volkomen logisch.

17. Nooit meer een Avondje NAC of nooit meer je linkerarm kunnen voelen?

Nooit meer m’n linkerarm. Ik doe zelden iets met links, behalve de spatiebalk en de Shift-knop gebruiken. zondergaatookbestprima.

avondje-nac

18. Wat ik echt nog ff kwijt moeten… 

Vooruit, een boodschapje voor FootballCulture, omdat jullie zulke lieve jongens zijn. Blijf altijd autonoom, maar word nog groter. Schop nog wat harder soms. Alleen mafkezen zoals jullie kunnen het voetbal redden.

Leuk om te lezen? Lees dan ook de vorige FC Interviews:

8. @Biki90 (design + partycrew, PSV-supporters)
7. @KampSeedorf
 (streetarters, Ajax-supporters)
6. @CabrasFeliz 
(fanatieke Feyenoord-supporters)
5. @DianaKuip 
(boksende Sportjournaliste)
4. @Sportzeloot (winnaar NK Voetbalquiz)
3. @Voetbaladvocaat (beste advocaat voor voetbalsupporters)
2. @Rene_GGH (interviewer,columnist GroenGeelHart_TV)
1. @DuBlanqeBogarde (Twitterkoning)


Posted

in

by

Tags:

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.