De FC Interviews (12): Simon Zwartkruis

Interviewen op z’n FC’s. FC interviewt VI-journalist @SimonZwartkruis, biograaf van Clarence Seedorf, Oranje- en Ajax-watcher voor Voetbal International.

‘In de brei van copy paste-websites is behoefte aan betrouwbare info’

1. Zoenen met Clarence Seedorf of Johan Derksen? Je moet kiezen!

Wat een toestand… Doe dan maar Derksen. In de hoop dat de sigarenlucht in zijn snor verdovend werkt. Dan valt de ellende wellicht te overzien.

2. Welke activiteit zou je de Oranje-selectie graag eens zien doen? (geld is geen probleem. Alles mag. bv kippen slachten in een slachterij)

Oranje een weekje in Utopia lijkt me wel wat. En dan 24/7 loeren naar het totale mensprincipe van Louis en zijn jongens.

 

simon-zwartkruis-voetbal-international-vi


3. Je mag nog maar 3 twitteraars volgen. Welke doe je?

@mijlpaalmin Chef social media bij VI. Als je de complimenten van Messi zelf krijgt voor je twitteraccounts (waaronder @messistats), dan ben je een hele grote in dit genre.

@struisvanhuis Scherp, grappig, relativerend, fijn pennetje. En een goeie ouwe vriend.

@maradonapics Diego is een held. Dit account post dagelijks tien retro-pics van hem. Het kan aan mijn subjectiviteit in het geval van Diego liggen, maar van vrijwel iedere foto word ik blij.

4. Ben je wel eens versierd door een spelersvrouw?

Wat denk je zelf? Als een vrouw kan kiezen tussen een topatleet met een godsvermogen op de bank en een morsige kale voetbaljournalist met een gat in zijn hand? Het dichtste bij kwam ik ooit tijdens een thuiswedstrijd van Liverpool. Jari Litmanen had kaartjes geregeld, daardoor zat ik tussen de spelersvrouwen. Sterker nog, naast mevrouw Gerard. Ze glimlachte heel lief naar me. Geen idee waarom.

Ik erger me kapot aan de achteloze manier waarop we kunstgras door onze strot laten duwen.

5. Wat is het tofste FC shirt?

We shall not be moved. Vooral vanwege het heftige verhaal achter die tekst. Ik heb trouwens lange tijd in het The Beautiful Game shirt geslapen. Tot afgrijzen van mevrouw Zwartkruis. Op een dag kwam dat shirt zwaar gekrompen uit de wasmachine. Haar zoete wraak.

 

6. Wie zou de eerste homoseksuele voetballer van NL moeten zijn? En waarom?

De geaardheid van mensen, voetballers incluis, interesseert me oprecht geen ene moer. In de kast, uit de kast, op de kast, onder de kast: vrijheid = blijheid en veel plezier allemaal.

7. Gekke boisssss! 

7.1 Schitterend duo, Mario en Noel: http://www.youtube.com/watch?v=uqSZ9rcvfAY

balotelli

 7.2 Ik vrees de dag dat Paul Gascoigne omvalt. In zijn goeie tijd zong hij een lied over de mist in Newcastle, Fog on the Tyne. Mijn favoriete zin: ‘Sitting in a sleazy snackbar, sucking sickly sausage rolls’  http://www.youtube.com/watch?v=T1urq4Vb0XM

 7.3. Nog dagelijks heb ik heimwee naar Aad de Mos Bestaat Niet, de voetbalcultavonden met het John Veldman Genootschap in onze stamkroeg. Staand v.l.n.r. @mjvdheuvel, #dicksintenie en ik, zittend links @struisvanhuis, rechts @paulonkenhout.

aaddemosbestaatniet768

8. Voetbal International… hoezo zou dat over 10 jaar nog bestaan?

Omdat mensen in de brei van copy paste-websites behoefte hebben aan betrouwbare info. En achtergrondverhalen, interviews, columns, de hele meuk in een oogopslag. Naar de verhouding papier/digitaal over 10 jaar ben ik zelf ook benieuwd. Maar dan zijn we er nog steeds. Wedden?

 

9. Dat domme gelach bij al die voetbal tv programma’s. Noem jij dat ook professioneel?

Waarom niet? Dat vind ik juist een mooie mix bij mannen als Gijp, Boskamp en Derksen: kijk op het spel en ruimte voor de lach. Bij voetbalpraat hoeft wat mij betreft niet gedaan te worden of het voortbestaan van de aarde op het spel staat.

10. Er komen momenteel te veel matige voetbalboeken uit.

Valt mee. Er zit heus rotzooi tussen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door o.a. Michel van Egmond, Marcel van Roosmalen, Hugo Borst, Jaap Visser, Yoeri van den Busken, Auke Kok, Nico Dijkshoorn, Edwin Winkels. En dan moet het in mijn ogen ultieme voetbalboek, door Herman Brusselmans, nog geschreven worden.
seedorf-biografie
De biografie van Clarence Seedorf is hierrrrr nog verkrijgbaar!


11. Wat voor shirt zou FootballCulture moeten maken voor de doorgaans middelmatig geklede journalisten?

Gaat niet helpen. Alle journalisten stammen af van Koos Tak, dus dan weet je het wel.

12. Waar kan jij, voetbal-gerelateerd, nou echt kwaad om worden?

Ik erger me kapot aan de achteloze manier waarop we kunstgras door onze strot laten duwen. Alsof het iets onomkeerbaars is. In Engeland kom je met pek en veren nog goed weg als je over kunstgras begint. Daar begrijpen ze het.

13. Kamp Seedorf > Clarence Seedorf

Lijkt me niet. Ik heb Clarence een tijdje terug trouwens foto’s doorgemaild van de pieces die Kamp Seedorf van hem heeft gemaakt. Hij vond ze mooi. Ooit gaan we samen weer een boek maken. Het lijkt me geinig als Kamp Seedorf dan betrokken wordt bij de cover. Zeg ik nu geheel op eigen titel.

14. Je favoriete spreekkoor of voetballied aller tijden:

Op zaterdag, op zaterdag, ruikt heel de wereld naar gras
Op zaterdag, op zaterdag, stop je je kicksen in je tas
Op zaterdag, op zaterdag, acteert het fenomeen
Wij houden van Ora-hanje maar nog meer van Zaterdag 1

(Lijflied van mijn oude ploeg, Terrasvogels Zaterdag 1. Bij voorkeur gezongen na de wedstrijd, onder de douche, met meter bier binnen handbereik)

FootballCulture snapt voetbal!

15. Je volgt Oranje en Ajax. Dagelijks. Volgens velen heb je de mooiste baan ter wereld. Wat vind je het kutste aan je baantje?

De mixed zone, vooral op grote toernooien. Dan is het een zwetende en meurende massa, waarin volwassen mannen elkaar naar het leven staan voor een quote van een speler. Op het WK 98 sloegen Argentijnse en Braziliaanse journalisten elkaar in die chaos letterlijk op de bek. Van die dingen.

16. Ben je in het echt net zo serieus als op je twitterfoto?

Gelukkig niet. Ik sta te kijken alsof ik heel nodig moet poepen, misschien was dat ook wel het geval, dat weet ik niet meer. Helaas sta ik nooit goed op een foto, dus hier moeten we het maar mee doen.

17. Waarom is Piet Keizer groter dan Johan Cruijff?

Niet zo raar doen nu. Next.


18. Geef FootballCulture eens een compliment dan!

Dat kan in 3 woorden: FootballCulture snapt voetbal!simon-zwartkruis-vi

Leuk om te lezen? Lees dan ook de vorige FC Interviews:

11. Marcel van Roosmalen (columnist, kroegtijger, auteur, Vitesse-supporter)
10.@OzcanAkyol
 (columnist, auteur, GAE-supporter)
9. @SjoerdMossou
 (schrijver, AD, NAC-supporter)
8. @Biki90
 (design + partycrew, PSV-supporters)
7. @KampSeedorf
 (streetarters, Ajax-supporters)
6. @CabrasFeliz 
(fanatieke Feyenoord-supporters)
5. @DianaKuip 
(boksende Sportjournaliste)
4. @Sportzeloot (winnaar NK Voetbalquiz)
3. @Voetbaladvocaat (beste advocaat voor voetbalsupporters)
2. @Rene_GGH (interviewer,columnist GroenGeelHart_TV)
1. @DuBlanqeBogarde (Twitterkoning)


Posted

in

by

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.