De FC Interviews (10): Özcan Akyol

Vragen en stellingen aan goeie gasten. Interviewen op z’n FC’s. Auteur, columnist, GAE-supporter en Deventer-propagandist @ozcanakyol komt in maart met een voetbalboek (Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?)

‘Fuck Amsterdam!’

1. Zoenen met Kader Abdolah of de vader van Haakneus? Je moet kiezen!

Ik moet helemaal niks, vriend. Kom nou. Laten we het gezellig houden. Ik ben geen homo en de vragensteller kan me ook niet dwingen. Ik zoen liever met een lekker wijf met grote tetten.

2. Dat gedweep van velen, inclusief FootballCulture, met de Eagles irriteert.

Dat kan ik me voorstellen als je nooit in het stadion bent geweest. En toch, de club is écht uniek in Nederland, dat zeg ik niet alleen omdat ik fan ben, een kind van de stad, maar omdat het gewoon zo is. We moeten wel oppassen dat we ons niet verliezen in alles eromheen; de sfeer, de acties en de verhalen… Eagles moet op het veld gewoon voor lijfsbehoud vechten.

3. Mooiste woord: bats, kaaskop of stinkturk?

Ik hoop toch wel stiekem dat straks alle Nederlanders ‘bats’ gaan zeggen als ze Turk bedoelen – lekker megalomaan. Dat klinkt toch wat Nederlandser en mooier. Weet je, er zijn Turken die werkelijk beledigd zijn als je zegt: ‘Hé, die Turk kan echt niet voetballen.’ Dan denken ze dat ‘Turk’ discriminatoir bedoel is… Mag ik dat woord trouwens gebruiken? Discriminatoir? Of is dat te intellectueel voor de kaaskoppen die dit stuk lezen?

4. Je mag nog maar 3 twitteraars volgen. Welke doe je?

 • @TheohakkertHij twittert live over Engelse voetbalwedstrijden. Iedere ingooi en hoekschop beschrijft hij. Door hem heb ik destijds Sport 1 opgezegd.
 • @PrimadeLuxe (Tom Egbers): Hij post niet heel veel, maar als hij het wel doet is het volledig onverwacht, nooit over de actualiteit, maar meestal historische plaatjes en weetjes. Hij kan zo een foto twitteren van het duel Liverpool – West Ham United uit 1956.

(Je denkt nu… Waar blijft @DuBlanqeBogarde? Maar iedereen volgt hem toch al.)

5. Zaakwaarnemers toch. Vooral Winnie Haatrecht!

Serieus, de beste baan van de wereld. Een zaakwaarnemer komt overal en hoeft niet zoveel te kunnen. Ik had een akkefietje met Winnie Haatrecht, maar ik denk dat hij niet eens weet wie ik ben. Er komt zoveel op hun pad. Ze houden vooral dingen af. En incasseren bakken met money natuurlijk. Peter R. de Vries is nu ook zaakwaarnemer, hè? Dat wordt niks. Hij is te eerlijk voor het vak. Alles draait om zwart geld. Anders verdien je niks.

kowet-shirtb

6. Wat is het tofste FC shirt?

Dat shirt van Kowet. Nogal wiedes. Ik kreeg het vlak voor Go Ahead – PEK Zwolle binnen. Dus ik droeg het voor het eerst tijdens de derby. Echt cool. We speelden die blauwvingers zoek en de megafoonman, die gek in dat kooi op de B-side, droeg hetzelfde shirt. We moesten er lang op wachten, maar nu hebben we er eindelijk ook eentje. Hup, FootballCulture!

7. Weet je dat ene optreden bij DWDD met @DuBlanqeBogarde nog?

Absoluut. Een boek uitleggen in dertig seconden is ondoenlijk. Mijn collega trok daarom een bivakmuts over zijn kop en de hele avond waren we trending  topic in Nederland. Inhoudelijk stelde het natuurlijk geen kut voor, maar dat is niet erg. We maken een tof citatenboekje voor een schappelijke prijs. Lekker op papier aan de gang met de mooiste bijzaak van de wereld. Er bestaan niet heel veel leuker dingen. Ja, een wijf met dikke tetten dat zoenen wil.

ozcan-akyol2

8. Van welke misdaad heb je het minst spijt?

Ik heb weleens een portier neer gestompt omdat hij op basis van mijn uiterlijk, stoer, sexy maar ook buitenlands, wist te melden dat ik niet in een club mocht. Ik zou geen student zijn. Ik moest daarvoor twee nachten brommen en kreeg een taakstraf. Dat is niet erg. Ik laat me niet weigeren door zo’n hersenloze anabolenjunk uit Appelscha die het baasje wil spelen. Fuck you, stomme kaaskop.

9. Je debuut “Eus” wordt verfilmd. Wie speelt je vader?

Ik hoop Steven Seagal, maar het is nog niet bekend. De regisseur is nu bezig met het scenario, dat duurt altijd een poos. Een film maken is geen kattendrek, zeker in Nederland, waar er allerlei subsidies moeten worden losgepeuterd. Dus als de film komt, dan pas over twee of drie jaar. Pas als er een volledig script is, wordt er gecast.

10. Wat is het tofste aan voetbalsupporters?

Ik vind voetbalsupporters ongelooflijke eikels. Vooral als ze voor een club zijn. Neem nu Ajacieden… Allemaal hufters. Totaal geen zelfspot. Altijd maar belangrijk doen en denken dat voetbal in Amsterdam is uitgevonden. Op Twitter kan je zo leuk trollen na een overwinning van die kneuzen. Tweet gewoon ‘Lucky Ajax’ en ze gaan helemaal los. Echt. Doe mij dan maar de nuchterheid van FC Twente-supporters. Als het kut gaat, is alles ook oké. Dan gaan ze gewoon zuipen in een keet, het hele weekend, en de weken daarna, ondertussen een beetje carbid schieten, net zo lang tot de Tukkers weer winnen.

ozcan-Akyol-twente
(foto via Vriendenkring FC Twente @vkfctwente)

11. Alcohol maakt me leuker.

Klopt wel. Alcohol maakt me minder kritisch, waardoor ik van de wereld kan genieten. Ik ben een kniesoor, daar ben ik me van bewust; eigenlijk vind ik alles kut en het leven, ons bestaan, is simpelweg een ongeneeslijke ziekte. Dus ja, die gedachte stemt me niet altijd even vrolijk. Maar dan komt alcohol om de hoek kijken… Ik zuip Jack Daniel’s en opeens is alles best verdraagbaar… En meisjes worden ook veel mooier als je dronken bent.

12. Geruchten gaan dat je Moskou aan de IJssel in de steek laat voor een vrouw. Je gaat samenwonen in Amsterdam of zo? Kom op man, ff serieus!

Fuck Amsterdam. Ik heb zo’n hekel aan die stad. Iedereen is er import maar claimt meteen het echte Amsterdammerschap. Weet je wat ik bedoel? Dat zo’n gozertje er is komen wonen, tien jaar geleden of zo, en nu ineens denkt dat hij een echte Amsterdammer is, alsof dat voor je pleit. Ik vind het een kutstad, met al die fukkin’ toeristen op straat. De voertaal in het centrum is Spaans, Engels, Japans, Chinees, Frans, Duits, Marokkaans, Turks en Fries. Daar wil je toch niet wonen? Doe mij dan maar die boerentaal van ons Deventenaren. Het klopt wel dat ik óók een appartement in Mokum heb. Maar dat is meer vanuit logistiek oogpunt. Ik wil niet elke dag vier uur reizen. In die tijd kan ik ook schrijven.

13. Welk kledingstuk moet iedere man sowieso in z’n kast hebben?

Een muts. Ik heb een nieuwe hobby; ik spaar mutsen van alle clubs waar ik kom. Iedere vereniging heeft er minimaal eentje. Dit gaat uit de hand lopen, maar goed, het is wel handig. Vooral in deze koude maanden in de stadions. Hoera voor de muts.

14. Je bent een boeiend schrijver, maar hoe vaak kan je van die oubollige woorden gebruiken?

Loop je nou te haten, bitch? Ik houd van archaïsche literatuur, die uit de jaren zestig en zeventig. Ik houd van mooie woorden en ook van het moderne Bargoens. Ik snap dat niet iedereen die gedateerde woorden kent, maar ik heb ze met liefde gebruikt in Eus. In mijn tweede boek doe ik dat niet meer. Geen zorgen. Taalbeleving is een solitair dingetje. Daar moet ik meer rekening mee houden.

ozcan-Akyol-boeken

15. De “Zwolle-schaal skoepers” moeten ze straffen. Van andermans spullen blijf je af!

Ach, welnee. Het was een ludieke actie en die Zwollenaren zijn vooral boos omdat zij die stunt niet hebben bedacht. Eerst wilden de Deventer supporters de middenstip uit Zwolle meenemen, maar een stukje uit ku(ns)tgras snijden, is niet eenvoudig. Ik vind wel dat de schaal iets te lang in Deventer is gebleven. Van mij had-ie wel eerder terug gemogen. Je moet niet doorslaan.

16. Wat vind je slecht aan FootballCulture?

Dat er nog geen shirt van @DublanqeBogarde is. Die man is een movement. Hij geeft ons elke week zoveel moois en heeft desondanks geen kapsones. Ik bedoel, als hij nu met een bedrijf zou bellen voor een eigen shirt dan zou dat meteen geregeld zijn: DBB met de kop van Bogarde eronder. Ik zie het al voor me. Prachtig. Make it happen!

17. Je 3 favoriete Nederlandstalige nummers.

Dat verandert met de week. Nu zou ik zeggen:

 1. Frank Boeijen – Gouden Bergen
 2. Opgezwolle – De tijd leert
 3. Extince – Doorgaan (Brainpower Diss)

18. Wat ik nog echt ff kwijt moet…

   • Voetbal International is leuker dan Studio Voetbal.
   • Pepsi is lekkerder dan cola.
   • ADO Den Haag gaat degraderen.
   • Ik vind niet dat vrouwen hun haar kort moeten knippen naarmate ze ouder worden.
   • De Jupiler League stelt geen kut voor.
   • Dionne Stax is een lekker wijf.
   • Arno Vermeulen is een enorme dickhead.
   • Niet iedereen zou stemrecht moeten hebben.
   • Bojan Krkić kan echt niet voetballen.
   • Meer mensen moeten boeken kopen en lezen, bij voorkeur mijn boek.
   • Johan Boskamp is in het echt precies hetzelfde als op televisie.
   • Barbecueën is het mooiste wat er is.
   • Voetballers met knotjes moeten kapot.
   • Niet iedereen zou zich moeten voortplanten.
   • Ik snap echt niet dat profvoetballers tegenwoordig met gele ballen spelen.
   • Babybillendoekjes zijn een geweldig uitvinding, ook voor de volwassen kont.
   • Jethro Willems is de domste voetballer op de wereld. Dat straalt hij ook uit.
   • Narcisme is een zegen.
   • Evander Sno is een held.
   • Water is eigenlijk het lekkerste drankje ooit.
   • Ik hoop dat Go Ahead Eagles in de Eredivisie blijft.
   • In Turkije verkopen ze geen knoflooksaus.
   • Ik moet nu naar mijn kapper in Zwolle. Hij is een bats.
   • Het boek “He scheids, jij hebt thuis zeker niets te vertellen?” is nog niet hier verkrijgbaar.

 

Leuk om te lezen? Lees dan ook de vorige FC Interviews:

9. @SjoerdMossou (AD, NAC-supporter)
8. @Biki90
 (design + partycrew, PSV-supporters)
7. @KampSeedorf
 (streetarters, Ajax-supporters)
6. @CabrasFeliz 
(fanatieke Feyenoord-supporters)
5. @DianaKuip 
(boksende Sportjournaliste)
4. @Sportzeloot (winnaar NK Voetbalquiz)
3. @Voetbaladvocaat (beste advocaat voor voetbalsupporters)
2. @Rene_GGH (interviewer,columnist GroenGeelHart_TV)
1. @DuBlanqeBogarde (Twitterkoning)


Posted

in

by

Tags:

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.