Categories
Culture

Boekpresentatie: Avondje NAC – Een liefdesverklaring

avondjenac boek sjoerdmossou breda

Breda – FootballCulture hing maandagavond in café De Bommel, waar het boek Avondje NAC – Een liefdesverklaring van AD-journalist Sjoerd Mossou werd gepresenteerd. Nou zijn we al op aardig wat (voetbal-)boekpresentaties geweest, maar dit was met voorsprong de tofste (we gaan hier trouwens geen recensie schrijven over het boek want wie de stukken van Sjoerd Mossou kent, weet dat z’n boek sws goed is. En wie z’n verhalen niet kent… hou op man, ga weg hier). Terug naar de boekpresentatie. Bij binnenkomst kreeg iedere bezoeker 5(!!!) bierbonnen. Vijf!!! Nooit eerder vertoond bij een boekpresentatie. Wat nou crisis, lang leve die Bredase gastvrijheid. Aan de muren van de volgepakte kroeg een prachtige fotoserie van fotograaf Marco Magielse (staat ook in het boek!). Op het podium oldskool filmpjes van de B-side. Uit de boxen Hup NAC. Pierre, Lurling en Reuser tussen het publiek. Een beste-NAC-aller-tijden-opstelling voorgedragen door ‘de Stem van NAC’ Annie van Hooijdonk. Het eerste exemplaar uitgereikt aan de glimlachende en zwijgende materiaalman (met jas aan) Ben van Bilzen. Het tweede exemplaar uitgereikt aan trainer John Karelse, die speciaal voor het boek zijn vlucht naar Kreta omgeboekt had. Zonder dollen, we zijn van het sentiment, het werd FC zowaar een beetje teveel. We vermoedden het al, maar weten het nu zeker.. voetbalcultuur is de allermooiste club die bestaat. Dikke props voor de organisatie, dank voor de mooie avond. En dank aan uitgeverij Bertram + De Leeuw voor de uitnodiging!

Bestellen

Het boek Avondje NAC – Een liefdesverklaring kost slechts €12,50 en is o.a. te bestellen bij Uitgeverij Bertram + De Leeuw.

Het boek

NAC Breda veroverde in de afgelopen honderd jaar een unieke plek binnen de Nederlandse voetbalcultuur. Een onaangepaste, authentieke volksclub, gedragen door de hartstocht van een bloedfanatieke aanhang.

NAC maakte niet zozeer naam door prijzen te winnen, maar bovenal als een sociaal fenomeen. Het ‘Avondje NAC’ groeide uit tot een begrip in Nederland; een onvergelijkbare mix van voetbal, bier, uitgaan, humor en kunstlicht.

Dit boek beschrijft wat NAC tot een buitengewone, soms onnavolgbare club maakt. Geschreven vanuit het persoonlijke perspectief van de auteur, op basis van herinneringen, observaties en anekdotes, met gevoel voor clubtraditie en supporterscultuur. Tragikomisch, scherp, mild ironisch soms, maar steeds geschreven vanuit liefde en betrokkenheid.